Zo krijg je snel minder buikvet en meer energie

Jan 13, 2022
Periodiek vasten zorgt voor meer energie en minder buikvet

"Ik ben niet echt te zwaar, maar ik heb zo'n dikke buik. Ik lijk wel zwanger en daar baal ik van. Naar mijn idee eet ik al best gezond, maar wat ik ook probeer het lukt me maar niet."

Dit was één van de meest gestelde vragen die ik binnen kreeg na mijn mail waarin ik jullie vroeg waarmee ik je het beste kan helpen. Mijn antwoord daarop is kort en krachtig: vasten.

En daarmee bedoel ik niet stoppen met eten en dagenlang alleen maar liters water drinken. Alsjeblieft niet zeg... Want dat houdt niemand vol. Ik heb het over een hele simpele Ayurvedische methode: periodiek vasten. Een eeuwenoud wondermiddel om veel meer energie te krijgen en snel van je buikvet af te komen. Waarbij je gewoon lekker mag blijven eten wat je wil.

 

Meer energie, afvallen en rust in je hoofd

Als je vast geef je je lichaam de tijd om de laatste maaltijd te verteren en goed op te nemen. Ayurveda leert ons dat ons lichaam tijd en ruimte nodig heeft om Prana (levensenergie) te laten circuleren.

Dat lukt niet als we constant lopen te 'grazen'. Als we de hele dag door eten, dan is ons lichaam namelijk constant bezig om voedsel te verteren en als gevolg daarvan ons insulineniveau bij te stellen. Insuline wordt ook wel het vethormoon genoemd. Hoe vaker je lichaam insuline aanmaakt, hoe meer vet je lichaam opslaat. Tijdens een vastenperiode komt je spijsvertering juist tot rust en krijgt je lichaam de kans om te herstellen waardoor je meer energie krijgt.

 

Gewichtsverlies

Recent wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat vasten een gezonde manier is om af te vallen. Uit diverse onderzoeken is aangetoond dat vasten, zelfs wanneer je dit maar eens in de zoveel tijd toepast, bijdraagt aan gewichtsverlies. Zo bleek uit een onderzoek uit 2015 dat afwisselend ‘dag’-vasten het lichaamsgewicht verminderde tot zeven procent en het lichaamsvet zelfs tot 5,4 kilo reduceerde. Dit heeft meerdere redenen. Doordat je minder (vaak) eet, krijg je meestal minder calorieën binnen, maar zelfs als je evenveel calorieën binnen zou krijgen dan gebeurt er nog iets anders in je lichaam.

 

Hormoonhuishouding verbetert door te vasten

Door te vasten verandert je hormoonhuishouding en verbetert je insulinegevoeligheid. De hormonen die hier een belangrijke rol bij spelen zijn het menselijke groeihormoon (HGH), insuline en ghreline. Deze hormonen hebben invloed op je vetverbranding en stofwisseling. HGH is belangrijk voor het verbranden van vet en wordt bijvoorbeeld gebruikt om obesitas te behandelen en om spiermassa op te bouwen.

Insuline wordt ook wel het vethormoon genoemd en is verantwoordelijk voor vetopslag. Vasten normaliseert het insulineniveau waardoor je lichaam minder (snel) vet opslaat.

Ghreline wordt ook wel het hongerhormoon genoemd en is verantwoordelijk voor je hongergevoel. Door te vasten stabiliseert het ghrelineniveau al na enkele dagen waardoor je lichaam steeds beter kritisch kan afwegen of je echt honger hebt of niet. Je zal merken dat je snack- en snaaizin verdwijnt als sneeuw voor de zon!

 

Rust in je hoofd én vet verbranden met periodiek vasten

Een ander bijkomend voordeel is dat periodiek vasten rust geeft. Als je normaal gesproken de hele dag door bezig bent met eten en je afvraagt wanneer je weer wat mag eten, wat je dan gaat eten (en je daarna vaak schuldig voelt over wat of hoeveel je hebt gegeten) dan is vasten een perfecte methode voor je. Omdat je op vaste tijden eet én tussendoor geen honger meer hebt hoef je je dit allemaal helemaal niet meer af te vragen. Hoe lekker is dat?!

Daarnaast haalt je lichaam tijdens een vastenperiode energie uit andere bronnen dan voeding. Je lichaam gaat energie onttrekken uit vet; je verbrandt dus vet! Te beginnen met dat ongezonde buikvet.

Maar periodiek vasten biedt nog veel meer gezondheidsvoordelen. Ik zal ze hieronder kort benoemen.

 

De vele voordelen van periodiek vasten

Aan periodiek vasten worden heel veel gezondheidsvoordelen toegeschreven. Niet alleen door de Ayurveda, maar deze claims worden ook door de moderne wetenschap ondersteund. Het bekendste (en populairste) voordeel van periodiek vasten is dat je ervan afvalt en snel buikvet verliest. Maar er zijn nog veel meer voordelen.

Periodiek vasten:

 • versterkt je metabolisme waardoor je gewicht en vet verliest, vooral dat ongezonde buikvet dat je normaal gesproken maar niet kwijt lijkt te raken
 • verlaagt je insulineresistentie en bloedsuikerniveaus
 • versterkt je immuunsysteem
 • verlaagt bloeddruk en cholesterol
 • vermindert voedselafhankelijkheid
 • verbetert je spijsvertering
 • herstelt je lichaamscellen en genen
 • vermindert oxidatieve stress en inflammatie
 • vermindert de kans op diabetes type 2
 • verlaagt het risico op kanker en Alzheimer
 • verlaagt de kans op hart- en vaatziekten
 • verbetert je hersenfunctie
 • heeft een anti-aging effect en zorgt voor verjonging
 • zorgt voor een beter uithoudingsvermogen en sneller herstel
 • geeft je meer energie en een betere concentratie

 

(Hoe) werkt periodiek vasten?

Daar kan ik kort over zijn. Ja, het werkt. Ik ben zelf door periodiek te vasten 10,8 kilo afgevallen en mijn klanten behalen hier dagelijks ook hele goede resultaten mee. Ik zal een kleine greep uit de vele goede ervaringen geven: 

"Na 6 dagen was ik 1.8 kg en 3 cm buikvet kwijt, ik dacht wat een wonder dit 😁 Het verbaasde mij dat ik geen honger had en het lijkt wel of ik beter slaap." - Inez Hofman

"Ik ben in augustus begonnen en ben daardoor ruim 10 kg en dik 9 cm buikomvang kwijt.
Erg trots op mezelf!!!"  - Priscilla Plein
 
"De Bye Bye Buikvet! is goed bevallen. En ik heb sinds die tijd nieuwe gezonde keuzes gemaakt. Ik ben 8 kilo afgevallen en blijf nu op hetzelfde gewicht. Daar ben ik heel blij mee, nieuwe gewoonten en geen jojo effect meer." - Annet Werkhoven

 

Wil jij ook de voordelen van periodiek vasten ervaren?

Wil jij ook snel minder buikvet, meer energie en gezonder worden? Hier vind je meer informatie over en kan je je opgeven voor mijn cursus Bye Bye Buikvet! 

 

Ontdek de kunst van simpel leven 


 

Voel jij je overweldigd door alles wat je 'moet' doen? Heeft steeds maar weer iets nieuws proberen, nóg harder je best doen en jezelf wegcijferen je uitgeput? Meld je dan aan voor de VIP-lijst voor simpel leven en ontdek hoe je meer tijd, rust en energie creëert voor de dingen die er écht toe doen.

Ja, dat wil ik!