Heb jij last van tongpoep?

Feb 23, 2022
Tongschrapen als ochtendritueel

Eén van de belachelijk simpele gewoontes op mijn 10 minuten Ochtendritueel checklist is tongschrapenIk weet het.. niet een heel sexy onderwerp maar deze gewoonte is wel heel belangrijk voor je gezondheid (en dan heb ik het niet alleen over je mondgezondheid).

Elke ochtend je tong schrapen helpt namelijk om bacteriën, voedselresten, schimmels, toxines en dode cellen van je tong te verwijderen - alleen dit is al reden genoeg om ermee te beginnen vind je niet? ⁠

 

Zo werkt het

Terwijl jij slaapt werkt je spijsverteringsstelsel gewoon door en herstelt je lichaam zich. Toxines worden tijdens je slaap losgeweekt uit weefsel en cellen en worden via ons spijsverteringskanaal gedurende de nacht naar buiten gewerkt.⁠

⁠Kijk maar eens naar je tong als je net wakker bent. De aanslag die je op je tong ziet zijn de toxines die je lichaam heeft uitgescheden. In de Ayurveda noemen we dat ama, in het Westen wordt het ook wel tongpoep genoemd 😖⁠

Als je deze gifstoffen niet verwijdert, kan je niet alleen last krijgen van een slechte adem en tandbederf maar de toxines die je lichaam zo graag kwijt wil worden dan weer opnieuw in je lichaam opgenomen. Dit kan leiden tot een scala aan klachten van weinig energie, hormonale klachten, spijsverteringsproblemen, over- of ondergewicht en een zwak immuunsysteem.⁠

In de Ayurveda is tongschrapen al duizenden jaren onderdeel van een dagelijkse routine, maar het Westen heeft deze gezonde gewoonte pas onlangs 'ontdekt'. 

Een recent tandheelkundig onderzoek wijst uit dat "een tongschraper effectiever is in het verwijderen van gifstoffen en bacteriën van de tong dan een tandenborstel. Hoewel poetsen en flossen het vuil losmaken en verplaatsen, verwijderen ze de bacteriën niet echt. Bijna de helft van onze orale bacteriën leeft op en in de diepe spleten van onze tong; de schrapende werking van een tongschraper verzamelt deze giftige tongcoatings (die in kleur kunnen variëren van helder, wit, geel of groen en ook wel tongpoep wordt genoemd) en verwijdert ze uit het lichaam.”⁠

Reden genoeg om deze gewoonte een keer uit te proberen toch?
⁠Hier nog even de voordelen van deze eeuwenoude Ayurvedische gewoonte op een rijtje:⁠

>Frisse adem⁠
>Verbeterde smaak⁠
>Verbeterde mondgezondheid⁠
>Gezonde spijsvertering⁠
>Verhoogde immuniteit⁠
>Verbeterde gezondheid

Als je nu denkt: oh, ik poets morgenochtend mijn tong gewoon mee met mijn tandenborstel. Niet doen! Want dan verspreid je de bacteriën alleen maar verder door je mond.

Zorg voor een aparte tongschraper, liefst één van koper (die kan je hier bestellen) of RVS. Mocht je nog geen tongschraper aan willen schaffen (de beste investering ooit als je het mij vraagt) dan kan je ook een lepel gebruiken. Iets minder effectief, maar om te beginnen goed genoeg.

 

Zo doe je het

  • Schraap je tong voordat je iets hebt gegeten of je tanden hebt gepoetst. Ik doe het altijd onder de douche voordat ik mijn tanden poets.

  • Schraap met lichte druk keer in lange halen van achteren naar voren. Reinig de schraper en herhaal net zolang totdat er niks meer van je tong afkomt (zo'n 7 keer).

  • Voor de pro's: tik de schraper af in de wastafel en bekijk de kleur en consistentie van de aanslag. Is het helder of wit en een beetje schuimig? Dan ben je gezond. Is de aanslag dik, geel, bruin of groenig? Dat is een teken van ama (opbouw van toxines). 

⁠Tongschrapen is al jaren een vast onderdeel van mijn belachelijk simpele ochtendritueel en ik kan inmiddels echt niet meer zonder.

Om jou te helpen ook een ochtendritueel te ontwikkelen dat 100% bij jou past, heb je de juiste tools nodig. En daarom deel ik mijn 10 minuten Ochtendritueel checklist graag met je. Belachelijk simpel. Te doen in 10 minuten. En zo krachtig. Probeer het maar eens een week en laat me dan weten hoe je je voelt.

Klik hier om de checklist te downloaden.

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan