Ontdek de kracht van een dagelijkse routine

Nov 11, 2020
Voorkom keuzestress

Ik moet je iets bekennen.. Toen ik gisteren terug kwam van boodschappen doen had ik opeens een Snickers in mijn hand. Huh, hoezo?! Het stond niet op mijn lijstje en ik was helemaal niet van plan om iets lekkers te kopen.. Waarom stond ik dan opeens met deze guilty pleasure in mijn hand?! Herkenbaar?

Als je dit ook wel eens hebt, voel je dan vooral niet schuldig. Het heeft namelijk te maken met het fenomeen keuzestress. Dit wordt met een mooi woord ook wel beslissingsvermoeidheid genoemd. Je moet vaak zoveel keuzes maken op een dag dat je aan het einde van de dag geen wilskracht meer heb om de juiste keuzes te maken zoals gezond koken.. of gaan sporten. 

Misschien denk je bij beslissingsvermoeidheid aan grote beslissingen zoals: Wat wil ik met mijn leven? Zal ik die baan nemen of niet? Moeten we misschien gaan verhuizen en waarheen dan? Is het tijd om te scheiden of juist trouwen? Willen we wel of geen kinderen en wanneer is het perfecte moment? 

Maar de meeste beslissingen die wij op een dag nemen, zijn veel kleiner en zien we helemaal niet als een beslissing. Bijvoorbeeld: wat zal ik aandoen vandaag? Tot hoe laat werk ik? Wat moet ik vandaag eten? Zal ik naar de markt gaan of naar de supermarkt? Biologische boodschappen of niet? Zal ik vandaag gaan sporten? En welke sport ga ik dan doen? Hebben we vanavond wel of geen sex? Zal ik iets lekkers bij de koffie nemen of niet? Zal ik die schoenen kopen, wel of niet facebook en Instagram checken, naar deze roddels luisteren, zeggen wat ik denk, mijn emoties tonen? Noem maar op..  

 

We maken wel duizenden beslissingen op een dag en dat kost veel energie


Beslissingen maken is nauw verbonden met het uitoefenen van wilskracht. Je wilskracht kan je zien als een spier en elke gemaakte beslissing -of daad van wilskracht- draagt bij tot beslissingsvermoeidheid. In onze maatschappij moeten we in zeer korte tijd heel veel beslissingen nemen. We bekijken tientallen websites per dag en checken om de haverklap onze social media. Daarnaast is er een enorm aanbod van voedsel, producten en activiteiten. Daardoor zijn we de hele dag bezig met beslissingen maken en dus onze wilskrachtspier te gebruiken.

En die spier wordt op een gegeven moment moe. Studies tonen aan dat wanneer we wilskracht gebruiken om te voorkomen dat we impulsief beslissingen maken, onze wilskracht uitgeput raakt. Het is ook geen toeval dat impulsaankopen altijd bij de kassa worden geplaatst.

Misschien herken je dit wel.. Je hebt jezelf door de supermarkt geworsteld, een vijftig-tal beslissingen genomen over wat je moet maken voor het avondeten, welke ingrediënten je daarvoor gaat gebruiken, wat je moet kopen en wat je moet laten liggen, welk merk je moet kopen, enz, enz.

Tegen de tijd dat je bij de kassa bent, is je wilskrachtspier zo uitgeput dat je -net als ik laatst- die lekkere Snickers bij de kassa niet meer kunt laten liggen. Marketinggoeroes en slimme verkopers weten dit en maken hier gretig gebruik van door impulsaankopen bij de kassa te leggen.

Daarom wil ik vandaag een eeuwenoude Ayurvedische methode met je delen die mij enorm helpt om beslissingsvermoeidheid tegen te gaan en mijn wilskracht te vergroten: Dinachayra. Ofwel: dagelijkse routine.

Studies tonen aan dat mensen die een vaste dagelijkse routine hebben, succesvoller zijn en minder last van stress hebben. Je hoeft namelijk niet langer energie te besteden aan al die kleine beslissingen over wat je allemaal doet op een dag. Zo kan je je wilskracht bewaren voor echt belangrijke zaken. 

Tip!
Stel voor jezelf een dagelijkse routine vast. Bepaal voor jezelf:

  • Een vast schema voor self care; hoe laat sta je op en wanneer ga je naar bed, wanneer douche je en poets je je tanden, hoe laat eet je en wanneer sport of mediteer je, etc.
  • Ontwikkel een ochtendritueel die bij jouw leven past
  • Geef jezelf redelijke deadlines en neem wat rust tussen belangrijke take door.

O ja, en doe NOOIT boodschappen als je honger hebt :)

 

In 7 dagen van stress naar rust

Om je te helpen een simpel ochtendritueel te ontwikkelen dat 100% bij jou past, heb je de juiste kennis en tools nodig. En daarom heb ik een minicursus ontwikkeld waarin ik je help de kracht te ontdekken van een simpel ochtendritueel waarmee jij je dag goed begint (én eindigt). Een ochtendritueel dat werkt voor jou op dit moment van jouw leven. Klik hier om je gratis in te inschrijven. Let op: dit is een tijdelijke aanbieding!

Zet vandaag nog de knop om en transformeer je ochtenden van hectisch en gestrest naar een rustig en gefocust begin van de dag. Zodat jij vanuit deze rust meer balans, tijd voor jezelf en helderheid creëert. En jij jouw volledige potentieel kan leven ðŸ’›

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan