Keep it cool met dit supermakkelijke zomerontbijtje

Jun 10, 2021

Jaaaaaaaa, we hebben er lang op moeten wachten maar nu is de zomer dan toch écht begonnen!

Terwijl ik vanochtend de plantjes op mijn dakterras water stond te geven, bedacht ik me dat het weer eens tijd was om een lekker recept te delen.

En omdat het Pitta-seizoen is aangebroken, heb ik een supermakkelijk en verkoelend zomerontbijtje voor je, namelijk  chiapudding met kokosmelk en mango. Jammie!

 

Zomer = Pitta seizoen

Volgens Ayurveda is de late lente en de hele zomer het seizoen van Pitta. Pitta is het vuurelement en in dit seizoen is het element vuur het sterkst aanwezig. Dat merk je aan het weer, het is warm en het licht is fel en scherp, net als een vuurtje. 

Nu denk je misschien dat de zomer het uitgelezen seizoen is voor Pitta-types, maar dat is het dus niet. Eén van de principes van Ayurveda is ‘hetzelfde vermeerdert hetzelfde’. Dus als je een Pitta-type bent dan heb je het juist zwaarder in de zomer omdat de interne hitte in je lichaam -die bij Pitta's van nature al sterk aanwezig is- de externe hitte van het klimaat buiten je lichaam vermeerdert.

Dat kan ervoor zorgen dat het vuurelement de overhand krijgt waardoor je last kan krijgen van typische Pitta-klachten zoals ontstekingen, eczeem, jeuk, ontstoken ogen, losse ontlasting, gewrichtspijn, opvliegers, maagzuur, maagzweren, woede, irritatie, infecties en koorts.

Dit zijn allemaal tekenen dat Pitta bij jou uit balans is. En als je daar niks aan doet, kan je ziek worden. Want volgens Ayurveda begint elke ziekte bij een kleine disbalans waar niks aan wordt gedaan. Het begint vaak met vage klachten als weinig energie, spijsverteringsklachten en overgewicht. Maar als je daar niks aan doet dan kunnen deze klachten uitmonden in veel ernstigere ziektes zoals hart-en vaatziekte, diabetes en bepaalde vormen van kanker.

 

Keep it cool

Ik heb zelf veel Pitta en dat merk ik meteen zodra het warmer wordt. Veel mensen kunnen niet wachten totdat de zon schijnt en ze op het strand kunnen gaan liggen bakken. Ik heb dat nooit fijn gevonden. Ik kan niet goed tegen felle zon en warmte en ik zit veel liever in de schaduw van een boom of parasol dan in de felle zon. Ik heb een lichte huid en verbrand snel. En als ik het te warm heb, krijg ik last van hitte-uitslag en raak ik snel geïrriteerd. En dat is voor niemand leuk..

Door in de schaduw te blijven en mijn dieet aan te passen aan het seizoen zorg ik ervoor dat ik in balans blijf en dat ik Pitta-klachten voorkom en verminder.

Herken jij deze klachten? Zorg er dan voor dat je voeding in de zomer verkoelend is. En dan bedoel ik niet dat je de hele dag door ijs moet eten of ijskoude drankjes moet drinken want dat is juist wat je niet moet doen. Ijskoud eten en drinken zorgt er namelijk voor dat je spijsverteringsvuur dooft en dan ben je nog verder van huis..

Wat wel helpt is kiezen voor eten en drinken dat verkoelende eigenschappen heeft. Deze heerlijke chiapudding met kokosmelk en mango is het ultieme ontbijt om de zomer koel door te komen.

 

Recept voor snelle chiapudding met kokos en mango

Chiazaad is echt een superfood. Het bevat gezonde vetten, vezels, is rijk aan omega-3 en werkt smerend. Deze combinatie werkt perfect tegen een trage spijsvertering. En de verkoelende kokos en de zoete mango blussen de hitte van de zomer.


Dit ontbijtje is supermakkelijk te maken en ook nog eens heel lekker. Als je het ‘s avonds maakt, dan staat er de volgende ochtend een heerlijk romig ontbijtje op je te wachten.

Ingrediënten

  • 200 ml kokosmelk of een andere plantaardige melk naar keuze
  • 3 el chiazaad

Toppings

  • Verse mango of ander zoet fruit naar keuze
  • Snufje anijszaad
  • 2 el kokossnippers (ongezoet)
  • 1/2 tl ahornsiroop (optioneel)

Meng in een glazen pot de chiazaadjes door de melk en voeg de overige ingrediënten, muv de toppings, toe. Dek af en zet minstens 30 minuten of de hele nacht in de koelkast. Laat de pudding op kamertemperatuur komen en garneer met de toppings.

 

Wil je meer Ayurvedische tips & tricks om de zomer goed door te komen?

In mijn online masterclass Het Geheim van Ayurveda deel ik eeuwenoude tips & tricks met je voor een héérlijke zomer. Je kan je hier gratis aanmelden.

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!