Hét recept voor een slanke Paasbrunch

Apr 05, 2022

Het is alweer bijna Pasen. De winkels liggen vol met paaseitjes in alle denkbare smaken, paas amandelstaven en ik zag zelfs Paashaas pannenkoeken (?!). Waren net de kilo's van de feestdagen eraf en nu liggen de winkels wéér vol met nieuwe verleidingen, grrrrrr....

Mijn moeder is katholiek opgevoed en vertelde dat ze vroeger voor Pasen altijd vastten. Om daarna lekker los te gaan op de paaseieren en chocola. Prima gewoonte als je het mij vraagt :)

Ook al is het Katholieke (of Islamitische) vasten daar niet voor bedoeld, het is een hele gezonde gewoonte om periodes van overvloed af te wisselen met periodes van rust. Rust in je lichaam en rust in je hoofd.

Tegenwoordig zijn we deze gezonde gewoonte vergeten en eten we het hele jaar door veel en vooral lekker. Met alle gevolgen van dien... overgewicht, welvaartsziektes en weinig energie zijn de laatste jaren een echte pandemie geworden.

En dat is precies de reden waarom ik 2 keer per jaar een 'vastenperiode' inlas. Om mijn lichaam (en geest) wat rust te geven, zodat het zich kan herstellen en opladen. En die overtollige kilo's kwijt kan raken.

 

Keep it simple

Tijdens zo'n periode eet ik zo simpel mogelijk. Want hoe 'simpeler' je eet, hoe makkelijker je spijsvertering voedsel op kan nemen en omzetten in energie. Plus hoe makkelijker het afvalstoffen en overtollige kilo's kan lozen. Dat noem ik nog eens een win-win situatie!

Daarom maak ik dit jaar een lekkere kheer voor bij de Paasbrunch. Kheer is een zoete rijstpudding die in India op feestdagen wordt gegeten om de goden en godinnen te eren. Officieel is kheer een dessert, maar je kan het ook heel goed als ontbijt of -zoals ik doe- bij de brunch eten.

Brunchen is trouwens sowieso een hele goede Ayurvedische gewoonte. Omdat je spijsverteringsvuur rond het middaguur op zijn sterkst is, kan je dan het beste je grootste en zwaarste maaltijd eten. Dan kan je lichaam de levensenergie uit het eten (prana noemen we dat) optimaal opnemen en benutten. 

Sinds ik Ayurvedisch eet ontbijt ik nog maar heel licht, of pas wanneer ik echt honger heb. En dat werkt heel goed voor mij. Ik ben veel productiever in de ochtend, heb geen last van energiedips meer en ik blijf zo makkelijk op gewicht.

Dit jaar eer ik tijdens Pasen de godin in mezelf en maak ik deze Ayurvedische versie van kheer die super simpel is om te maken, minder zwaar verteerbaar is dan de traditionele versie en ook nog eens licht reinigend werkt. Dan hoef ik me meteen wat minder schuldig te voelen over die heerlijke extra praliné-eitjes ;)

 

Recept voor kheer met dadels en amandelen

Ingrediënten (2 porties)

  • 200 gram gekookte Basmatirijst
  • 250 ml kokosmelk of notenmelk
  • 2 dadels, ontpit en in stukjes
  • 2 tl kokossuiker of ahornsiroop
  • 10 amandelen, geroosterd en in stukjes
  • 1/4 tl kardemompoeder
  • Saffraan (optioneel)
  • Muntblaadjes en/of rozenblaadjes om te garneren

Verwarm de rijst en kokosmelk in een pannetje op halfhoog vuur totdat de melk kookt. Roer de dadels, suiker of ahornsiroop, amandelen en saffraan erdoor en laat op een warmhoudplaatje nog ong. 15 minuutjes door pruttelen. Als het te droog wordt, doe je er nog wat water bij. Schep de kheer in een mooi kommetje en garneer met de muntblaadjes of rozenblaadjes.

Geniet ervan! 

 

Wil je meer Ayurvedische voedingstips en recepten?

In mijn kookboek Eet je fit met Ayurveda vind je meer dan 50 simpele en snelle gerechten  en specifieke weekmenu's die je helpen om in elk seizoen je Vata, Pitta en Kapha in balans te brengen en te behouden. Zodat je gezonder wordt, snel weer bruist van energie en makkelijk jouw ideale gewicht bereikt.

De recepten zijn gebaseerd op de de Ayurvedische 6-smaken voedingsleer, zijn makkelijk te maken (en mee te nemen naar je werk) en heb ik aangepast aan onze Westerse keuken en smakenpallet. Want we hebben wel iets anders te doen dan de hele dag in de keuken te staan :)

Nu met korting hier te bestellen.

Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!