Drie redenen waarom je juist wél koolhydraten moet eten.

May 26, 2020
Een paar dagen geleden kreeg ik een vraag van Luciënda over mijn gratis e-book Fit met Ayurveda. Daarin waarschuw ik namelijk voor glutenvrije vervangers.
 
Luciënda eet al 2 jaar geen gluten meer omdat ze Coeliakie heeft. Sinds ze dat doet heeft ze meer last van haar spieren en gewrichten en daardoor slaapt ze ook slechter. Ze vroeg me of de oorzaak de glutenvrije producten -zoals het glutenvrije brood dat ze eet- konden zijn. Sinds ze dat eet merkt ze namelijk dat ze naast haar toegenomen klachten ook voller wordt en haar vetrandjes en buikje niet meer wegkrijgt. En ze snakt naar meer energie.
 
Wist je trouwens dat maar 1% van de bevolking een glutenintolerantie heeft zoals Luciënda? Maar dat veel meer mensen denken dat ze niet tegen gluten kunnen en daarom brood en andere koolhydraten afschaffen? Dat dit niet alleen jammer is (kijk eens naar dat trotse koppie hierboven) maar ook niet altijd even slim, ga ik je in dit blog laten zien.
 

Niet de koolhydraten maar de vervangers zijn het probleem

Ik antwoordde Luciënda dat haar klachten inderdaad kunnen komen door de vervangers die ze eet. Veel glutenvrije producten zijn namelijk zwaar bewerkt en ze bevatten niet altijd alle benodigde voedingsstoffen waardoor je tekorten op kan lopen.
 
Kijk maar eens naar de ingrediëntenlijst van het glutenvrije brood van de Albert Heijn, dan zie je wat er allemaal inzit. Vooral producten zoals tapioca, aardappelmeel, rijstmeel en kikkererwtenmeel zorgen ervoor dat je bloedsuiker enorm kan pieken met alle gevolgen van dien. 
 
De makkelijkste manier om gluten te vermijden is om geen graanproducten meer te eten. Maar kies dan wel voor natuurlijke, pure vervangers zoals bv. amaranth, boekweit, quinoa, sorghum of teff. Die zorgen ervoor dat je een volwaardige combinatie van complexe koolhydraten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
 
Heb je geen glutenallergie of -intolerantie? Dan raad ik je aan om gewoon normaal koolhydraten en (volkoren) graanproducten te blijven eten. En daar heb ik drie hele goede redenen voor.
 

Drie redenen waarom je wél koolhydraten moet eten

 

1. Om goed te functioneren heeft je lichaam brandstof nodig.

Brandstoffen zorgen ervoor dat je lichaam energie krijgt. Koolhydraten zijn -net als vetten- een brandstof voor je lichaam. Als je die uit je menu schrapt ontzeg je je lichaam energie. Je merkt dat doordat je je futloos voelt en je het snel koud krijgt.

 
2. Vezels, vitaminen, mineraaaaaaalen!
Ken je die roggebrood-reclame nog? "Vezels, vitaminen, mineraaaaalen! Roggebrood, daar zit wat in". Naast brandstoffen en bouwstoffen heeft je lichaam ook vezels, vitaminen en mineralen nodig en die zitten juist in producten die ook koolhydraten bevatten, zoals groente, fruit en granen. 
 
Als je geen koolhydraten eet, put je je lichaam uit en kan je ondervoed raken. Een probleem dat we hier in het Westen veel meer hebben dan we ons bewust van zijn. Veel mensen met overgewicht zijn feitelijk ondervoed.
 
3. Zin in zoet, cravings en snaaizin
Omdat je jezelf een belangrijke voedselgroep ontzegt gaat je lichaam als reactie daarop er juist naar hunkeren. Denk maar aan die keer dat je een dieet deed. Juist datgene wat je niet mocht, daar had je het meeste zin in, toch? Zo werkt ons lichaam nu eenmaal. Dat is ons overlevingsmechanisme. We noemen het vaak zoete trek, snaaizin (of cravings in het Engels). Maar het is gewoon een manier van je lichaam om aan te geven dat het iets tekort komt.
 
 

Koolhydraten zijn niet de vijand, ongezond eten is dat wel

Kortom: koolhydraten zijn niet de vijand, ongezonde vervangers zijn dat wel. Want door jezelf essentiële voedingsstoffen te ontzeggen en jezelf te voeden met zwaar bewerkt voedsel creëer je weer een heel nieuw probleem. Denk hierbij aan spijsverteringsproblemen, een opgeblazen buik, huiduitslag, weinig energie, hoofdpijn, spier- of gewrichtspijn, gewichtstoename en zelfs chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten.
 
Herken je deze klachten? Ik heb een test ontwikkeld waarin je ontdekt waar deze klachten vandaan komen en wat je er zelf aan kan doen.
 
Close

50% Complete

Fit met Ayurveda!

Baal jij er ook van dat je zo weinig energie, last van een opgeblazen buik of hormonale klachten hebt? En wil jij je dolgraag fit, slank en energiek voelen? 

Download dan nu gratis mijn e-book Fit met Ayurveda! voor een simpel stappenplan en heerlijke recepten voor direct meer energie, een stralende gezondheid en jouw ideale gewicht!