Drie manieren om je weerstand op een natuurlijke manier te verhogen

corona-virus covid-19 gedachtes gezond eten gezond leven immuunsysteem versterken leefstijl mindset natuurlijk overleven routine vitamines voeding weerstand verhogen Apr 03, 2020
weerstand-opbouwen-ayurveda

Het zijn vreemde tijden. Wie had een paar maanden geleden kunnen denken dat  we nu dagelijks updates krijgen over het aantal doden en besmettingen van de afgelopen 24 uur? Of dat de IC's overvol liggen en dat er kunst en vliegwerk nodig is om iedereen die hulp nodig heeft ook die hulp te kunnen bieden? 

Covid-19 is hier en blijft hier voorlopig nog wel even. En zolang er nog geen vaccin is, is het enige wat we kunnen doen: handen wassen, afstand houden en zorgen dat je zo gezond mogelijk blijft. Je weerstand verhogen en een sterk immuunsysteem zijn hiervoor onmisbaar.

 

"Overleven begint bij gezonder eten en leven"

Afgelopen week las ik in dit artikel in het Parool dat mensen met obesitas en diabetes een grotere kans hebben om op de Intensive Care terecht te komen bij besmetting met Corona-virussen.

Chronische ziekten als obesitas zijn voor een groot deel het gevolg van een ongezonde leefstijl: te weinig bewegen en een ongezonde voeding. Vooral ultrabewerkt voedsel en dranken zorgen voor een overmatige inname van geraffineerde koolhydraten, toegevoegde suikers, vetten en zout. Dit leidt ertoe dat steeds meer mensen obesitas en andere chronische welvaartsziekten krijgen. Met overvolle IC's tot gevolg.

Wil je dus de kans verkleinen om ziek te worden en om op de IC te belanden? Zorg dan dat je NU begint om gezonder te eten en gezonder te leven. Ik deel hier drie heel effectieve strategieën met je die je vandaag nog kan inzetten om zelf je weerstand te verhogen en je immuunsysteem te versterken. 

 

Drie manieren om je weerstand op een natuurlijke manier te verhogen

 

1. Puur eten 

Volgens Ayurveda is voeding ons belangrijkste medicijn. Want als je gezond eet dan heb je geen medicijnen nodig. 

Zorg er dus voor dat je gezond eet. Vermijd (ultra)bewerkt voedsel zoveel mogelijk en eet zoveel mogelijk voedsel dat vers, licht, eenvoudig en makkelijk verteerbaar is en liefst biologisch. Dit eten wakkert namelijk je spijsvertering aan en ondersteunt je natuurlijke hongergevoel. Puur eten betekent zo min mogelijk (voor)bewerkt en opgewarmd voedsel. Vermijd bevroren, ingeblikt, bewerkt eten en kliekjes dus zoveel mogelijk, net als kleurstoffen en conserveringsmiddelen. In plaats daarvan mag je zoveel verse groenten en fruit, volvette zuivel, volkoren granen, noten en zaden, goede oliën, wilde vis en biologische kip en eieren eten als je wil. 

Dit voedsel bevat namelijk alles wat je nodig hebt om gezond te blijven. Ga dus niet op zoek naar quick fixes zoals vitaminepillen of voedingssupplementen. Met gezonde voeding heb je geen vitaminepillen of voedingssupplementen meer nodig.

 

2. Regelmaat en routine 

Volgens Ayurveda zijn wij onderdeel van de natuur en van onze omgeving. Veranderingen in onze omgeving hebben ook invloed op ons. Denk aan het leven in een vervuilde, hete of koude omgeving, de wisseling van de seizoenen, ons dag-nachtritme of de stress die een pandemie als deze met zich meebrengt. Als onze omgeving uit balans is, raken wij ook uit balans. Je merkt dat aan lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld druk op je borst of hoofdpijn en een onrustige geest zoals angstgevoelens of misschien wel depressiviteit.  

Een dagelijkse routine met goede gewoontes kan je helpen om weer terug te keren naar de ritmes van de natuur en helpt je om weer in balans te komen. En dat is juist nu in deze onrustige tijden met andere werktijden (en misschien wel een thuiswerkende partner en/of kinderen) van levensbelang.

Zorg dus voor een gezonde dagelijkse routine met goede gewoontes die je helpen om weer terug te keren naar je natuurlijk ritme. Hoe een gezonde dagelijkse routine er precies uitziet, lees je in mijn blog over Circadiaanse ritmes.

Je zal zien dat als je deze routines opneemt in je dag, dat je je snel meer in balans voelt! Je hoeft ze echt niet allemaal tegelijk te implementeren. Begin gewoon met één gewoonte en breidt dat langzaam aan uit als je eraan toe bent.

 

3. Master je mindset

Je zou het misschien niet meteen denken maar je gedachtes spelen een hele belangrijke rol bij het verhogen van je weerstand. Want je geest is sterker dan je lichaam. En daarom zijn positieve gedachtes -juist nu!- heel belangrijk.

Check dus niet te vaak het nieuws. Het is niet gezond om je constant op die nare cijfers en al dat hartverscheurende nieuws te focussen. Natuurlijk is het goed om op de hoogte te blijven en de feiten te kennen zodat je goed voor jezelf en je dierbaren kan zorgen. Maar obsessief naar het nieuws kijken is echt niet gezond. Eén of twee keer per dag het nieuws checken is echt meer dan voldoende om op de hoogte te blijven. 

En focus je zoveel mogelijk op de goede dingen; het samenzijn met je dierbaren, de extra tijd die je nu hebt om gezond te koken en goed voor jezelf te zorgen, het feit dat je eindelijk weer eens een boek kunt lezen of een hobby op kunt pakken en de kans die we krijgen om anders na te denken over hoe we ons leven, onze gezondheid, en onze planeet willen behandelen als deze crisis voorbij is. Bedenk zoveel mogelijk dingen waar je dankbaar voor kan zijn in deze situatie. En bedenk ook: dit gaat voorbij.

 

Nog meer tips & tricks om je weerstand op een natuurlijke manier te verhogen?

Onze fysieke en mentale gezondheid worden tijdens deze crisis behoorlijk op de proef gesteld. En juist nu is een goede weerstand en een sterk immuunsysteem cruciaal om deze crisis goed door te komen. Maar wat moet je daar precies voor doen? Hoe blijf je gezond en wat kan je zelf doen om je weerstand te verhogen en je immuunsysteem te versterken? Ik help je daar graag mee.

Download hier mijn gratis e-book e-book Ben jij in Balans? waarin ik mijn 3 onmisbare strategieën met je deel om snel jouw balans te herstellen voor een hoge weerstand en sterk immuunsysteem.

Gratis mini-cursus: Van stress naar rust

 

Begin je dag goed. Ontdek de kracht van een simpel ochtendritueel en transformeer je ochtenden van hectisch en gestresst naar een rustig en gefocust begin van de dag. Zodat jij vanuit deze rust meer balans, tijd voor jezelf en helderheid creëert.

Jaaaaa, dat wil ik!

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en updates! 

 

Schrijf je in en ontvang gratis tips & tricks, recepten, inspiratie, motivatie en nog veel meer leuke verrassingen:

Jouw gegevens zijn veilig bij mij en ik deel ze met niemand.