De beste Ayurvedische (kook)boeken met Westerse recepten

Jun 21, 2021

Twee bekende spreuken van Hippocrates, de grondlegger van de Westerse geneeskunst, zijn: "All disease begins in the gut" en "Let food be your medicine and medicine be your food".  Dat klinkt mij, als Ayurvedische leefstijl coach, natuurlijk als muziek in de oren :)

Hippocrates liet zich zo'n 2000 jaar geleden al inspireren door deze eeuwenoude Ayurvedische wijsheid. Ayurveda weet namelijk al duizenden jaren dat hét geheim voor een lang, gezond en gelukkig leven een gezonde spijsvertering en de juiste voeding is.

En omdat ik heel vaak de vraag krijg welke kookboeken ik dan aanraad, deel ik hier een lijstje van mijn favoriete Ayurvedische kookboeken van dit moment.

 

Mijn favoriete Ayurvedische kookboeken van dit moment

Toen ik me net in Ayurveda begon te verdiepen was het nog best lastig om kookboeken te vinden met makkelijke en lekkere Ayurvedische recepten. De meeste Ayurvedische kookboeken bevatten typisch Indiase recepten met ellenlange ingrediëntenlijsten die wij Westerlingen niet altijd even lekker vinden.

Daarnaast zijn Ayurvedische recepten best complex omdat een typische Ayurvedische maaltijd alle 6 smaken (zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang) moet bevatten. Dat is best ingewikkeld en deze ingrediënten zijn niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Maar gelukkig verschijnen er de laatste jaren steeds meer kookboeken met recepten die ook geschikt zijn voor de Westerse keuken.

Hieronder deel ik mijn favoriete boeken van dit moment met je:

Eat Feel Fresh - Sahara Rose Ketabi

Meer dan 100 oogstrelende, plantaardige en glutenvrije recepten, inclusief moderne variaties op klassieke Ayurvedische gerechten. De prachtig gefotografeerde recepten nodigen je uit om je relatie met eten te veranderen en je te verbinden met je hoogste zelf. Nadeel: Helaas alleen in het Engels verkrijgbaar.

The Everyday Ayurveda Cookbook - Kate O'Donnel

Meer dan 100 lekkere, seizoensgebonden vegetarische recepten die lichaam en geest in balans brengen, je lichaam ontgiften en je darmen reinigen. Nadeel: Helaas alleen in het Engels verkrijgbaar.

Ayurvedisch Kruidenboek - Deepak Chopra

Leer hoe je met behulp van kruiden op natuurlijke wijze je weerstand verhoogt en meer energie krijgt. In dit boek vind je de veertig meest gebruikte kruiden uit de Ayurvedische keuken en een lijst van klachten die met het gebruik van deze kruiden kunnen worden verminderd.

Holy happy belly - Bianca Fabrie

Frisse, lichte gerechten waardoor je je fit en energiek voelt. Dit boek bevat ruim 50 vegetarische recepten die ervoor zorgen dat je spijsvertering optimaal werkt voor een gezond lichaam en gezonde geest. Nadeel: er is één boek met recepten voor de lente en zomer en een apart boek boek met recepten voor de herfst en winter.

East by West - Jasmine Hemsley

Meer dan 100 heerlijke recepten om je energie een boost te geven. Jasmine combineert Oosterse smaken met seizoensgebonden producten uit het Westen. Nadeel: de recepten bevatten behoorlijk veel verschillende ingrediënten. 

 

En een paar van mijn andere favoriete boeken over Ayurveda zijn:

Ayurveda, Handboek voor een gezond en gelukkig leven

Idiots Guide to Ayurveda

Balans in je leven

Boost je immuunsysteem met Ayurveda

Living Ayurveda

 

Nu te bestellen: Eet je fit met Ayurveda

Omdat ik heel vaak de vraag krijg of ik mijn eigen recepten al heb gebundeld in een kookboek, heb ik de afgelopen maanden hard gewerkt aan mijn eigen kookboek. In Eet je fit met Ayurveda staan meer dan 50 lekkere en makkelijke recepten en weekmenu's speciaal gericht op jouw unieke energietype. Zodat je direct meer energie krijgt en met gemak jouw ideale gewicht bereikt. Je kan mijn kookboek nu hier met korting bestellen. En ervaar wat eten volgens jouw unieke energietype voor je energie en gewicht kan doen!

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan