Blijf in balans met dit supersimpele zomerontbijt

chia chiapudding dosha energietype hitte kokosmelk mango pitta recept superfood trage spijsvertering verkoelend zomer zomerontbijt May 28, 2020
balans-zomerontbijt-superfood

Oh, wat wordt ik toch blij van dit weer! En van het feit dat ik een heel lekker dakterras heb :)

Niets fijner dan 's ochtends meteen na het opstaan de geur van verse planten opsnuiven en kijken wat er vandaag in bloei staat.

Het liefst ontbijt ik buiten in mijn hangstoel en omdat het Pitta-seizoen is aangebroken, heb ik mijn geliefde havermoutpap ingeruild voor een heerlijke chiapudding met kokosmelk en mango.

 

Zomer = Pitta-seizoen

Volgens Ayurveda is de late lente en de hele zomer het seizoen van Pitta. Pitta is het vuurelement en in dit seizoen is het element vuur het sterkst aanwezig. Dat merk je aan het weer, het is warm en het licht is fel en scherp, net als een vuurtje. 

Nu denk je misschien dat de zomer het uitgelezen seizoen is voor Pitta-types, maar dat is het dus niet. Eén van de principes van Ayurveda is ‘hetzelfde vermeerdert hetzelfde’. Dus als je een Pitta-type bent dan heb je het juist zwaarder in de zomer omdat de interne hitte in je lichaam -die bij Pitta's van nature al sterk aanwezig is- de externe hitte van het klimaat buiten je lichaam vermeerdert.

Dat kan ervoor zorgen dat je uit balans raakt en dat je last krijgt van typische Pitta-klachten zoals ontstekingen, exceem, jeuk, ontstoken ogen, losse ontlasting, gewrichtspijn, opvliegers, maagzuur, maagzweren, woede, irritatie, infecties en koorts. En als je daar niks aan doet, kan je zelfs ziek worden. Volgens Ayurveda begint elke ziekte bij een kleine disbalans die jarenlang wordt genegeerd.

Ik heb zelf veel Pitta en dat merk ik vooral zodra het warmer wordt. Veel mensen kunnen niet wachten totdat de zon schijnt en ze op het strand kunnen gaan liggen bakken. Ik heb dat nooit fijn gevonden. Ik kan niet goed tegen felle zon en warmte en ik zit veel liever in de schaduw van een boom of parasol dan in de felle zon. Ik heb een lichte huid en verbrand snel. En als ik het te warm heb, krijg ik last van hitte-uitslag en raak ik snel geïrriteerd. En dat is voor niemand leuk..

Door in de schaduw te blijven en mijn dieet aan te passen aan het seizoen zorg ik ervoor dat ik in balans blijf en dat ik Pitta-klachten voorkom en verminder.

Herken jij deze klachten? Zorg er dan voor dat je voeding in de zomer verkoelend is. En dan bedoel ik niet per sé dat het koud moet zijn, maar dat het verkoelende eigenschappen heeft. Deze heerlijke chiapudding met kokosmelk en mango is het ultieme verkoelende ontbijt om in de zomer lekker in  balans te blijven.

 

Recept voor snelle chiapudding met kokos en mango

Chiazaad is echt een superfood. Het bevat gezonde vetten, vezels, is rijk aan omega-3 en werkt smerend. Deze combinatie werkt perfect tegen een trage spijsvertering. En de verkoelende kokos en de zoete mango blussen de hitte van de zomer.


Dit ontbijtje is supermakkelijk te maken en ook nog eens heel lekker. Als je het ‘s avonds maakt, dan staat er de volgende ochtend een heerlijk romig ontbijtje op je te wachten.

Ingrediënten

  • 200 ml kokosmelk of een andere plantaardige melk naar keuze
  • 3 el chiazaad

Toppings

  • Verse mango of ander zoet fruit naar keuze
  • Snufje anijszaad
  • 2 el kokossnippers (ongezoet)
  • 1/2 tl ahornsiroop (optioneel)

Meng in een glazen pot de chiazaadjes door de melk en voeg de overige ingrediënten, muv de toppings, toe. Dek af en zet minstens 30 minuten of de hele nacht in de koelkast. Laat de pudding op kamertemperatuur komen en garneer met de toppings.

 

Ben jij benieuwd of je een Pitta-type bent?

Klik dan hier om de gratis test Welk energietype ben jij? te downloaden. 

En ontdek welk energietype jij bent zodat je jezelf écht leert kennen en weet wat jij zelf kan doen om makkelijk in balans te komen en snel weer lekker in je vel te zitten. 

 

Ontdek de kunst van simpel leven 


 

Voel jij je overweldigd door alles wat je 'moet' doen? Heeft steeds maar weer iets nieuws proberen, nóg harder je best doen en jezelf wegcijferen je uitgeput? Meld je dan aan voor de VIP-lijst voor simpel leven en ontdek hoe je meer tijd, rust en energie creëert voor de dingen die er écht toe doen.

Ja, dat wil ik!