Besparen op je boodschappen? Zo doe je dat!

besparen boodschappen Aug 07, 2020

In een ver verleden werkte ik bij een party cateraar die grote feesten en partijen caterde. Je weet wel, van die grote buffetten vol met schalen eten waar iedereen aan het begin van de avond op aanvalt en waarvan de restjes aan het eind van de avond linea recta de vuilnisbak ingaan. Vreselijk vond ik dat!

En ik vind het nog steeds heel moeilijk om eten weg te gooien. Wist je dat maar liefst 1/3 van al het eten op de wereld verspild wordt? En daarmee wordt niet alleen het eten zelf verspild, maar ook de gebruikte grondstoffen die nodig waren om dat eten te produceren: water, landbouwgrond, arbeid en vervoer. Voedselverspilling heeft veel schadelijke gevolgen voor het milieu - het zorgt namelijk voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot.

En dat is niet alleen slecht nieuws voor de planeet maar ook voor onze portemonnee. Stel je voor dat je van elke 100 euro die je aan boodschappen uitgeeft, 33 euro weer in de vuilnisbak gooit! Dat is letterlijk weggegooid geld en ik heb me voorgenomen om hier niet meer aan mee te doen. 

 

Bespaar op je boodschappen en verspil minder

Daarom heb ik sinds kort de app Too Good To Go op mijn telefoon staan. Een fantastische app die helpt om voedselverspilling tegen te gaan. Wij halen nu een paar keer per week voor 5 euro een volle tas met boodschappen die anders in de vuilnisbak zouden verdwijnen. Twee vliegen in één klap: er wordt minder voedsel verspild en ik bespaar op mijn boodschappen :)

Nou moet ik zeggen dat sinds ik Ayurvedisch kook, wij sowieso al veel minder geld uitgeven aan boodschappen. Ik krijg heel vaak de vraag of Ayurvedisch eten duurder is, maar het tegenovergestelde is juist waar; Ayurvedisch eten is vaak zelfs goedkoper. Ayurveda raadt aan om zoveel mogelijk puur te eten. Dus veel verse groente en fruit van het seizoen en liefst lokaal. Deze zijn niet alleen het lekkerst en gezondst, ze zijn ook nog eens het minst duur. Daarnaast gebruiken we in de Ayurvedische keuken veel plantaardige eiwitten die veel goedkoper zijn dan vlees. En Ayurveda raadt bewerkt voedsel af, wat naast dat het ongezond is ook nog eens duur is.

Sinds ik Ayurvedisch ben gaan koken heb ik heel veel geld bespaard op dure ingrediënten zoals kant-en-klaar maaltijden, pakjes en zakjes, elke dag vlees en andere overbodige producten. Daarnaast kreeg ik door Ayurvedisch te eten steeds minder behoefte aan ongezonde snacks, wat ook nog eens heel veel geld (en overtollige kilo's) bespaart. 

 

"Eet minder uit pakjes en meer uit de aarde" 

 

Wil jij ook gezonder eten én minder geld kwijt zijn aan je boodschappen? Dan heb ik deze tips voor je:

  • Ga (meer) Ayurvedisch eten

  • Kook slimmer; maak kleinere porties zodat er geen kliekjes overblijven

  • Koop minder kant-en-klaar maaltijden en snacks

  • Wordt flexitariër en laat vlees af en toe staan

  • Eet meer seizoensgroente en lokale producten (Ga naar de markt!)

  • Installeer de app Too Good To Go op je telefoon en red eten van de vuilnisbak

  • Doe mee aan mijn Energy Boostcamp waarin ik je leer om op een makkelijke en lekkere manier je voedingspatroon aan te passen zodat je binnen 5 dagen energieker en fitter wordt en ook nog eens geld bespaart!

Geef je hier op voor het Energy Boostcamp

Gratis mini-cursus: Van stress naar rust

 

Begin je dag goed. Ontdek de kracht van een simpel ochtendritueel en transformeer je ochtenden van hectisch en gestresst naar een rustig en gefocust begin van de dag. Zodat jij vanuit deze rust meer balans, tijd voor jezelf en helderheid creëert.

Jaaaaa, dat wil ik!

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en updates! 

 

Schrijf je in en ontvang gratis tips & tricks, recepten, inspiratie, motivatie en nog veel meer leuke verrassingen:

Jouw gegevens zijn veilig bij mij en ik deel ze met niemand.